TRÄDFÄLLNING

Behöver du hjälp med att fälla träd?

Kontakta oss för gratis hembesök & offert med fast pris. Att anlita oss ska vara smidigt, snabbt och säkert!

Boka ett kostnadsfritt besök för gratis offert med fast pris!

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande.

Kort kontaktformulär som visas i hero

Vad innebär trädfällning?

För att fälla ett träd kan vi använda olika metoder och tekniker. Oavsett vilken metod vi använder oss av genomför vi alltid trädfällningen med dessa grundläggande steg: avverkning, kvistning och kapning.

Avverkning innebär att ett stående träd sågas ner och släpps på den plats du vill ha det. Kvistning, borttagning av grenar och kapning är steget då trädets stam och grövre grenar delas upp i lämpliga längder.

Beroende på situation kan flera olika metoder användas: markfällning eller sektion avverkning. Den största skillnaden mellan markfällning och sektions avverkning är att markfällning innebär att trädet kapas på marknivå, medan sektion avverkning innebär att trädet sågas ned i sektioner uppifrån och ner. Markfällning innebär att trädet fälls till marken genom ett rikt -och fällskär.

Fällskäret avgör trädets fallrikning och ibland kan det även krävas hjälp av linor, kilar eller trädfällriktare. Markfällning är generellt enklare och billigare, men ställer bland annat krav på trädets placering och att det finns tillräckligt utrymme för att fällningen ska kunna genomföras säkert. 

Metod och teknik efter behov

Om du har ett träd som står illa till och vill minska risken för skador på närliggande egendom kan vi arbeta med sektionsfällning. När vi arbetar med sektionsfällning sågar vi ner trädet i bitar. Vi kan antingen utföra arbetet med hjälp av en skylift. Alternativt att vi klättrar upp i trädet.

Fördelen med att vi klättrar upp i trädet är att vi kommer nära. Om vi till exempel använder en stor skylift finns det risk för att vi skadar både mark och rötter på närstående träd. rötter.

Om vi dessutom firar ner trädet bit för bit med hjälp av linor handlar det om avancerad sektionsfällning. Sektionsfällning är alltså fördelaktigt när man vill undvika att stora grenar faller och landar tungt på marken med risk att skada exempelvis avlopp och markbädd.

Boka ett gratis hembesök

En offert från vår sida är helt kostnadsfri och inte bindande. Inom kort efter att vi har mottagit din förfrågan kommer vi att ta kontakt med dig för att tillsammans hitta en lämplig tidpunkt för att gå igenom det önskade arbetet på plats. Inga dolda kostnader eller krav.

Ange ditt namn
Fyll i ditt telefonnummer
Läs integritetspolicyGodkännande av GDPR (integritetspolicy)

Att tänka på när man ska fälla träd

Det är viktigt att planera trädfällningen mycket noggrant. En väl genomtänkt och planerad fällning underlättar även det efterföljande arbetet med kvistning och kapning. När du funderar på att fälla ett träd finns det ett par viktiga punkter att tänka på.

Chansa aldrig med trädfällning

Är du det minsta osäker bör du anlita en professionell trädfällare. En säker trädfällning är viktig och alla som överväger att fälla träd själva bör läsa Säker Skogs råd om grundläggande regler vid trädfällning. Det är ofta lätt att missbedöma ett träd. Även träd som ser ”små” ut och inte har speciellt tjock stam kan orsaka omfattande skador. Dessutom sker många arbeten på hög höjd och är fysiskt krävande. Under de omständigheterna behöver du både rätt kunskap, erfarenhet och utrustning av kvalitet för att kunna genomföra en säker trädfällning. En felaktigt utförd trädfällning kan vara förenat med livsfara. Chansa aldrig. 

Om du dessutom vill avlägsna ett stormfällt träd eller rotvälta är ännu svårare och farligare än vanligt avverkningsarbete då det ofta rör sig om bl.a träd i spänn, hängande delar av ett träd och rotvältor som kan slå över. Vi använder rätt utrustning som både är säker och avsedd för ändamålet.

Planering inför en fällning

Det är många faktorer som påverkar en fällning. Studera omgivningarna. Här är ett par frågor att huvudsakligen ställa sig under planeringen inför en fällning.

  • Se på trädet. Är det murket, sprucket eller uppvisar det andra tecken på skada? Lutar trädet?
  • Hur ser marken ut? Är den ojämn eller lutar den mycket? Finns det något nedgrävt i backen som kan vara bra att känna till? Exempelvis avlopp eller infiltration.
  • Vad finns i närliggande omgivning? Kan du se några synliga hinder d.v.s luftledningar, andra träd, vägar, byggnader eller ytterligare träd?
  • Finns det anledning att misstänka att tillstånd för trädfällningen behöver inhämtas? Fornlämningar, biotopskyddsområde eller att trädet är en del av en allé skulle kunna vara anledningar till att tillstånd från länsstyrelse eller kommun krävs.

Vad gör en trädfällare?

Våra kunniga trädfällare hjälper dig med all typ av trädfällning och trädgårdstjänster. Vi erbjuder arboristtjänster inom allt ifrån markfällning, sektionsfällning, avancerad trädfällning, nedtagning av stormfällda träd och flisning.

Om du önskar forslar vi bort alla grenar och även själva stammen (kapad i mindre hanterbara delar). Många träd, exempelvis gran, innebär mycket arbete att röja upp på marken efter en trädfällning. Vi gör det gärna åt dig. Vi fräser också bort stubbar och rotvältor.

Det är även möjligt att flisa trädet med en flistugg. Av den orsaken väljer många kunder väljer att behålla det flisade materialet då det är mycket användbart i trädgården som bland annat utfyllnad i rabatter, speglar under närliggande träd eller vid anläggning av stigar. Ifall du ändå vill snygga till i trädgården med hjälp av oss, kan du självklart välja att vi tar hand om bortforsling av allt material.

Välmående, starka och vackra träd

Våra erfarna trädfällare erbjuder den goda omvårdnad om träden du önskar dig. Vi har mycket god kunskap kring trädens funktion, biologi och livsmiljö. Vårt ambition är att alltid till att dina träd mår bra, är säkra, vackra och lever länge. Vi bedömer behov av, planerar och genomför olika typer av trädvårdsinsatser och är sakkunniga vid trädval samt alla arbeten som rör hantering av träd, allt från plantering, uppbindning och skötsel till vård.

Låt oss göra den svåra biten

Med tillgång till maskinpark, tillhörande utrustning och maskiner åtar vi oss även vissa trädgårdstjänster och arbetar på uppdrag åt både privata kunder, företag och förvaltningar i Uppsala. Det är inte ovanligt att exempelvis väg- eller bostadsföreningar tar in hjälp och kunskap för säker trädfällning. Framförallt när vi sektions fäller ett träd. Låt oss göra den svåra biten. Ring våra trädfällare i dag och prata med en expert.


Vanliga frågor Trädfällning

Här har vi försökt samla de vanligaste frågorna vi på Djupeskog Trädfällning får. Det går självklart utmärkt att kontakta oss om det du undrar över inte är med bland frågorna.

Kostnad

En av de vanligaste frågorna vi får är vad det kostar att fälla ett eller flera träd. Eftersom vi vill ge dig ett rättvist och tydligt pris specifikt för just de träd du önskar ha hjälp med erbjuder vi gratis hembesök.

Ja, i de flesta fall har du möjlighet att använda RUT-avdrag för trädfällning, stubbfräsning och relaterade arbeten och få en skattereduktion på upp till 50% av arbetskostnaden. Självklart sköter vi ansökningen om RUT-avdrag hos Skatteverket.

Exempel från Skatteverket på arbeten som du kan få rutavdrag för är; beskärning, fällning och borttagande av träd och buskar. Röjning av sly, stubbfräsning och kapning av ved. Hos Skatteverket kan du läsa mer om RUT-avdrag eller kontakta oss.

Under hembesöket ser vi på vad du önskar få hjälp med och förutsättningarna för det. Efter att vi varit på plats hos dig får du en tydlig offert med ett fast pris.

Vi vill att du alltid ska veta i förväg vad arbetet kommer kosta och vad som ingår. Självklart kan du tacka nej till offerten. Du förbinder dig inte till något genom att boka tid för hembesök.

Tekniker

Vid markfällning kapar vi trädet på marknivå. Vid sektionsfällning sågar vi ner trädet i sektioner.

Markfällning är oftast enklare och billigare. Markfällning ställer krav på trädets placering och utrymme.

Att arbeta med sektionsfällning ställer stora krav på utbildning och erfarenhet. Djupeskog Trädfällning har all utbildning, erfarenhet och utrustning för att genomföra en fällning genom att klättra upp i trädet. Vi är alltid två personer på plats för att kunna hjälpa varandra.

Regler

Oftast får du det. Särskilda regler gäller för fastighet inom detaljplanerat område eller strandskydd. Om du är osäker på var du ska vända dig eller hur du ska göra är du alltid välkommen att kontakta oss.

Tjänster

Ja, det är inga problem. Vi har kunskap, erfarenhet och utbildning i avancerad trädfällning. Ett av våra expertområden är sektionsfällning. Att ta ner ett träd genom sektionsfällning betyder att vi klättrar upp i trädet och sågar ner det bit för bit. På så sätt minimerar vi risken för skador på exempelvis närliggande byggnader.

Nej det gör det inte. Många kunder föredrar att ha kvar det fällda trädet. Många kunder vill bland annat använda det som ved. Då kapar vi upp trädet i önskad längd. Men självklart erbjuder vi bortforsling, enligt dina önskemål. Det är bara säga till så tar vi med det som en punkt i vår offert.

Nej, ni behöver inte vara hemma. Vi upprättar alltid en plan inför arbetet. Vi ger dig alltid information om vi behöver ändra i överenskommen planering.

Upptäck bekvämligheten med att ha våra experter nära dig. Vi erbjuder arborist- och trädfällningstjänster i Norrtälje, Stockholm och Uppsala, så att din trädgård kan förbli vacker och felfri. Här hittar du oss på den plats du har permanent -eller sommarboende.

Furusund

Gräddö

Kapellskär

Norrtälje

Roslagen

Rådmansö

Uppsala

Väddö

Åkersberga


Vad kostar det att fälla träd?

Hur ser prisbilden ut för att fälla ett träd? Många undrar över kostnaden och vad man kan förvänta sig betala. Det är flera olika delar som påverkar priset vid en fällning och varje tillfälle är unikt. I bland kan exempelvis ett till synes helt friskt och lättillgängligt träd ha faktorer som påverkar arbetet och till följd av dessa gör det svårare eller mer tidskrävande.

Inga överraskningar när fakturan kommer

Ingen vill få överraskningar när fakturan kommer. När du kontaktar oss kommer vi alltid ut på plats för att samla in underlag för en gratis offert. Du förbinder dig aldrig genom att göra en offertförfrågan. Vi skickar ett skriftligt prisförslag till dig. Du kan läsa prisförslaget i lugn och ro. Din offert är sedan giltig i 30 dagar.

Du som kund har även möjlighet att använda RUT-avdraget och få en skattereduktion på upp till 50% på arbetskostnaden. Självklart tar vi hand om ansökan om RUT-avdrag hos Skatteverket. Du kan till exempel läsa mer om regler för RUT-avdrag i samband med trädfällning och trädgårdsarbete på Skatteverkets hemsida


Boka trädfällning

En offert från oss är helt kostnadsfri och ej bindande. Kort efter att vi mottagit din förfrågan tar vi kontakt med dig för att gemensamt hitta ett passande tillfälle för att gå igenom önskat arbete på plats. Inga gömda kostnader eller krav.

Kontakta våra pålitliga specialister idag för gratis offert för trädfällning, bortforsling av stormfällda träd till stubbfräsning av stubbar och rotvältor i Uppsala. Du förbinder dig inte genom att göra en förfrågan. Självklart går det även bra att ringa direkt till oss för att boka in ett besök och skriftlig offert.

Vad händer efter att jag bokat?

Det är många faktorer som påverkar en fällning. Studera omgivningarna. Här är ett par frågor att ställa sig under planeringen inför en fällning.

  • Kort efter att vi mottagit din förfrågan tar vi kontakt med dig och bokar in ett passande tillfälle för att mötas upp på plats.
  • Under besöket går vi igenom vad du önskar få hjälp med för att göra en rättvis bedömning
  • Du får en skriftlig offert med fast pris och RUT-avdrag. Offerten från oss är inte bindande och du får själv ta ställning till om du vill gå vidare. Vår förhoppning är självklart att du är nöjd och tackar Ja.